Foto Dominique Nientker

Geen honger in de stad

Amsterdam Food Project in tekst en beeld

Door: Redactie WvF
01-05-2025
  • (Social) impact
  • Verslag

Elise Kant, de directeur van de Haëlla Stichting, won in december 2024 de DDB 100, de ranking van de meest invloedrijke professionals in de filantropie. Voortbordurend daarop brengen we in de komende weken enkele reportages die een beeld geven van de vele projecten, die de Haëlla Stichting mogelijk maakt. Tekst en fotografie: Dirk Kome.

Een beetje verstopt tussen de jaren zeventig hoogbouw van de Amsterdamse wijk Holendrecht staat een kerk. Van buiten lijkt het niet op een kerk, maar het is toch echt het huis van de All Saints African Catholic Church, tevens één van de elf locaties van het Amsterdam Food Project van Human Aid Now.

Vrijwilligers aan het werk

In een zaaltje zijn vijf vrijwilligers druk in de weer met het samenstellen van voedselpakketten. Yam, rijst, olie, groente, eieren en nog een aantal producten worden verdeeld en in plasticzakken gestopt.

Elke week zorgt Human Aid Now hiermee dat circa tweeduizend ongedocumenteerden en andere hulpbehoevenden, die buiten de reguliere regelingen vallen, te eten hebben; gezinnen, alleenstaande moeders met kinderen, ouderen. Onder leiding van voormalig investmentbanker (ABN Amro en Royal Bank of Scotland) Dominique Nientker wordt zo bijgedragen aan een meer menselijk bestaan van een deel van de armste Amsterdammers.

'Alle Amsterdam Food Project locaties zijn dichtbij en met de gemeenschappen georganiseerd. Zij kennen de mensen en de behoeften', vertelt Dominique. Zelf ziet ze zich dan ook niet als leidinggevende en als je haar aan het werk ziet, is dat ook niet zo. Het is een samenwerking. 'De contacten maken mij een completer mens.'

Piek in hulpvraag

De kiem voor Human Aid Now, toen nog met de toevoeging Greece, werd door Dominique's zoon Wouter in 2016 gelegd, vertelt zij glimmend van trots. Tijdens de covid pandemie (2020) ontstond een piek in de hulpvraag in Amsterdam. ‘De verborgen economische motor van sectoren, zoals horeca en schoonmaak, kwam plotseling tot stilstand en de ongedocumenteerde arbeidsimmigranten werden zichtbaar.’ Ze voegden zich bij de groep die al hulp kreeg. Om de overweldigende vraag aan te kunnen, riep Dominique de hulp in van Carla Houben, Elise Kant (Haëlla Stichting) en Frieda de Pater (RCOAK). Samen met hen, de gemeente Amsterdam en een groep fondsen werd het Amsterdam Food Project opgericht.

Bespreking van wat nodig is

Met de vrijwillegers bespreekt Dominque wat er nodig is. Behoeften verschillen per regio van afkomst. ‘Afrikanen eten bijvoorbeeld liever black eyed beans en Brazilianen black turtle beans.’

Naast voedsel zorgt Human Aid Now voor luiers, maandverband en kinderen krijgen een gevulde rugtas voor school. Ook ongedocumenteerde kinderen hebben tot hun 18de leerplicht. Elk pakket kost rond de 20 euro, waarvan 80% door Human Aid Now wordt aangeleverd. Voor de overige 20% krijgen teamleiders budget, waarmee ze lokaal inkopen. Het maken en verdelen van de pakketten wordt door de vrijwilligers op de locaties gedaan. Alleen de chauffeurs, die het voedsel naar de locaties brengen, krijgen betaald. Het is hun baan.’ Ook de rest van de organisatie bestaat volledig uit vrijwilligers. Dit zorgt ervoor dat maar 0,02% van de donaties naar overheadkosten gaat. De overige 99,98% wordt volledig besteed aan de hulp.

Bij ongedocumenteerden heerst altijd angst om zichtbaar te worden. Toch is boven op alle fysieke hulp het sociale aspect erg belangrijk. De mensen komen elke week hun pakket halen. 'Je leert ze kennen en maakt tijd voor een kop thee of koffie, maar niet iedereen wil praten. De mannen houden dingen vooral voor zichzelf.’

Mama Vivian en Dominique Nientger

Ook de vrijwilligers moeten af en toe die spreekwoordelijke kop koffie drinken. 'Hartverscheurende momenten neem je mee naar huis. Er zijn zo veel mensen, die hulp nodig hebben, maar het is ook goed duidelijk te maken aan die mensen dat je niet iedereen bij alles kunt helpen en het niet iets tegen hen is.' Betrokken zijn en tegelijkertijd afstand te houden. Toch vormen mooie kanten van het werk de boventoon. 'Als ik straks met pensioen ben, ga ik dit voltijds doen', zegt Ghanese teamleider mama Vivian (op de foto links).

https://haella.nl/stichting/

Share

Gerelateerde artikelen