Foto Jurgen Nobel
- Demissionair staatssecretaris Jurgen Nobel (VVD)

Investeren in inclusieve werkvloer blijkt te renderen

Sociaal Innovatiefonds krijgt een structureel vervolg

Door: Redactie WvF
13-07-2025
  • (Social) impact
  • Bericht

Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), krijgt een structureel vervolg. SZW voegt € 4,8 miljoen toe aan het fonds, waarmee het bijna verdrievoudigt. Dat maakte demissionair staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) onlangs bekend in een Kamerbrief over de banenafspraak.

Het publiek-private fonds helpt werkgevers om duurzame banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen uit de doelgroep banenafspraak en statushouders. Het besluit markeert een belangrijke stap richting een inclusievere arbeidsmarkt, waarbij het kabinet erkent dat investeren in inclusief werkgeverschap aantoonbaar loont. Social Finance NL is de uitvoerende partij van het fonds. Werkgevers die willen investeren in inclusieve werkgelegenheid kunnen ook dit jaar nog financiering aanvragen via het SIF.

Ondersteuning én financiering

Het SIF richt zich nadrukkelijk op het wegnemen van drempels die werkgevers ervaren bij het realiseren van inclusieve werkvloeren. Vanuit de aanpak ‘verbinden waar mogelijk, financieren waar nodig’ begeleidt Social Finance NL werkgevers in drie fasen: van business development en het bouwen van een sluitende businesscase tot daadwerkelijke (co-)financiering.

Samenwerking met publieke en private partijen is daarbij essentieel. Zo werkt het SIF nauw samen met arbeidsmarktregio’s en gemeenten voor matching en begeleiding van kandidaten, en worden ook private investeerders betrokken. Zij investeerden in samenwerking met het SIF in projecten als Yespers, A Beautiful Mess en CupXchange.

Behaalde successen

Een greep uit successen die tijdens de pilotfase van het Sociaal Innovatiefonds zijn behaald: er zijn acht werkgeversdeals gerealiseerd; honderden nieuwe inclusieve banen en twee 'resultaatfinancieringsafspraken' met de arbeidsregio. Elke geïnvesteerde euro levert € 6,42 aan maatschappelijke waarde op. Deze praktijkvoorbeelden laten volgens SIF zien hoe financiële en maatschappelijke waarde hand in hand kunnen gaan.

Structurele pijler

Het besluit van staatssecrtaris Nobel onderstreept dat inclusief werkgeverschap geen idealistisch streven is, maar een slimme en noodzakelijke investering in de werkvloer van de toekomst, aldus het persbericht. Björn Vennema, directeur Social Finance NL en fondsmanager van het SIF:

'Het besluit van SZW om het fonds structureel voort te zetten, is een krachtig signaal: ondernemers die investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maken écht het verschil. We financieren organisaties die én banen creëren voor kwetsbare doelgroepen én financieel goed in orde zijn. Zo laten we zien dat sociale inclusie en gezond ondernemerschap samen kunnen gaan. Dit kan op veel grotere schaal.'

Sociaal Innovatiefonds

Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) is een initiatief vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het fonds heeft als doel om werkgevers te helpen en ondersteunen bij het doen van investeringen om groepen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Door het sluitend maken van de businesscase beoogt het SIF bij te dragen aan duurzame banen voor de doelgroep op passend niveau en een inclusieve arbeidscultuur waar zij zich thuis voelen. Het SIF bevindt zich in de pilotfase waarin meerdere werkgevers een lening uit het fonds krijgen. Meer informatie op www.sociaalinnovatiefonds.nl.

Social Finance NL

Social Finance NL (SFNL) is een snelgroeiende organisatie die andere organisaties helpt bij het meten, financieren en vergroten van maatschappelijke impact. In de aanpak staan maatschappelijke waarde en impact voor de doelgroep centraal. SFNL is de katalysator van een resultaatgerichte manier van werken en financieren. Niet alleen door zelf een rol te spelen in projecten, maar ook door anderen te inspireren en mobiliseren om anders te gaan denken en werken. Hiervoor wordt samengewerkt met overheden, sociaal ondernemers en financiers. 

SFNL maakt onderdeel uit van het internationale Social Finance Global Network. SFNL is opgericht in 2018 en gevestigd in het SDG (Sustainable Development Goals) house in Amsterdam. SFNL heeft middels een haalbaarheidsstudie en vervolgens als uitvoerder van de pilot mede aan de basis gestaan van het Sociaal Innovatiefonds. Zie ook: www.socfin.nl en het Impact Rapport via deze link.

Share

Gerelateerde artikelen