
Donateurs kunnen het verschil maken in onvoorspelbare tijden
- Filantropie
- Opinie
In een tijd waarin budgetten voor hulporganisaties onder druk staan, is het goed er bij stil te staan dat ook wij, als ‘gewone’ Nederlanders, daadwerkelijk impact kunnen maken met de donaties die we doen. Zeker nu er veel onzekerheid bestaat over de gevolgen die dit heeft voor de gezondheidszorg, welzijn en ontwikkelingshulp, zijn zulke schenkingen hard nodig.
Veel donaties van burgers worden gedaan uit gewoonte of omdat men wordt gevraagd. Een sponsorloop door een buurjongen, een aardige collectant die bevlogen vertelt over de organisatie waar hij of zij geld voor ophaalt of een nichtje dat werkt bij een goed doel. Het zijn vriendelijke gebaren, maar vaak hebben deze niet de gewenste impact. Ze nodigen niet uit tot een kritische blik en bieden weinig inzicht in de effectiviteit van de donatie.
Als er meer tijd is om over de thema’s waar je verandering in zou willen zien en de doelgroep die je zou willen bereiken na te denken, kun je je donaties veel gerichter inzetten. Welke organisatie pakt het probleem aan dat jou het meest raakt? Wat is de aanpak die écht verschil maakt? Door na te denken over de effectiviteit van je donaties kun je de juiste keuzes maken.
Kleine moeite, grote impact
Er zijn verschillende redenen die mensen ervan weerhouden om te doneren. Van ‘druppel op de gloeiende plaat’ tot directiesalarissen. Maar dit valt in het niet bij de impact die donaties kunnen hebben. Dankzij filantropische donaties hebben organisaties wereldwijd belangrijke innovaties kunnen realiseren die het leven van miljoenen mensen hebben veranderd. Van de uitvinding van het malariavaccin tot de wereldwijde daling van sterftecijfers door water- en sanitatieprojecten. En denk ook aan de vrouwen die dankzij het werk van goede doelen toegang kregen tot bijvoorbeeld anticonceptie of aan kinderen met beperkingen die eindelijk naar school kunnen in plaats van geïsoleerd thuis te zitten.
Doneer met effect
Wanneer donaties meer proactief worden gedaan, zorgt dit niet alleen voor meer voldoening, maar levert het ook meer zicht op de effectiviteit en impact van een donatie. Het is dus belangrijk te kijken naar welke goede doelen organisaties het meest effectief zijn. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar welke interventies nu echt effectief zijn – en de antwoorden zijn verrassend vaak al voorhanden. Het is niet nodig om alles zelf uit te vinden, dus ga op zoek naar organisaties die bewezen effectief zijn.
Voor het hoogst haalbare rendement per gedoneerde euro, is over het algemeen de vuistregel: doneer aan organisaties die zich richten op problemen die omvangrijk, oplosbaar en onderbelicht zijn. Bekende voorbeelden zijn malariabestrijding of dierenleed in de bio-industrie.
Doordacht doneren
Je hoeft niet vermogend te zijn om effect te realiseren met jouw donatie. Of je nu een klein of groot bedrag kunt doneren, de sleutel is het maken van bewuste keuzes. Een goed gerichte donatie kan al een enorm verschil maken in een mensenleven en kun jij als donateur een positief verschil blijven maken.
Kayleigh Boerjan is specialist Filantropie bij ABN Amro MeesPierson.